Pizza z pieczarkami, ananasem, kukurydzą i papryką

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Skłądniki:

  • 300 g mąki do pizzy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 g suchych drożdży
  • ¾ szkl. ciepłej wody
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii otartej
  • 3 łyżki kukurydzy w puszce
  • ½ małej cebuli
  • ¼ papryki czerwonej
  • 100 g sera żółtego
  • Ananas

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, drożdże i oliwę z oliwek. Zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody. Następnie przykryć miskę bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na minimum godzinę.



Krok 2

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.



Krok 3

Przygotować sos: do przecieru dodać oregano i bazylię, wymieszać.



Krok 4

Rozwałkować ciasto na pizzę, posmarować ją sosem.



Krok 5

Na pizzy ułożyć pieczarki, plastry mozarelli i pozostałe składniki: kawałki ananasa, papryki, cebuli oraz kukurydzę.



Krok 6

Wierzch posypać startym żółtym serem.



Krok 7

Piec przez około 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.