Kremowe spaghetti Carbonara

4.50
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti

- 4 jajka

- 150 g wędzonego boczku

- 2-3 ząbków czosnku

- 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%

- ½ pęczka natki pietruszki

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- 2 łyżki startego parmezanu

- ¼ łyżeczki soli lub do smaku

- ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1
  • Makaron gotujemy wg informacji na opakowaniu, al dente. Boczek kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Krok 2
  • Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż będzie zrumieniony.
Krok 3
  • Jajka, śmietankę Łaciatą, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy parmezan i mieszamy.
Krok 4
  • Następnie do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy dokładnie. Podgrzewamy wszystko na patelni chwilę, tak aby sos zgęstniał ale jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0