Kremowe spaghetti Carbonara

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g makaronu spaghetti
  • - 4 jajka
  • - 150 g wędzonego boczku
  • - 2-3 ząbków czosnku
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - ½ pęczka natki pietruszki
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 2 łyżki startego parmezanu
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy wg informacji na opakowaniu, al dente. Boczek kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.



Krok 2

Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż będzie zrumieniony.



Krok 3

Jajka, śmietankę Łaciatą, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy parmezan i mieszamy.



Krok 4

Następnie do boczku dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy dokładnie. Podgrzewamy wszystko na patelni chwilę, tak aby sos zgęstniał ale jajka się nie ścięły. Gotowe spaghetti posypujemy natką pietruszki i podajemy.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.