Zielony hummus z bobu

Pyszny i aksamitny hummus z bobu, który ponadto jest bardzo zdrowy - same zalety. Warto spróbować go przygotować w trwającym sezonie na to warzywo. Najlepiej smakuje serwowany z paluszkami grissini, pitą lub chlebkami naan. Ten hummus będzie królem letnich spotkań!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g bobu,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki lodowatej wody,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • - sól morska

Przygotowanie

Krok 1

Bób ugotować w osolonej wodzie – zajmie to kilka minut, bób jest gotowy, kiedy da się go już obrać. Następnie przełożyć na sito, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Obrać i przełożyć do pojemnika blendera.



Krok 2

Czosnek pokroić w plasterki lub posiekać z solą na pastę. Dodać do bobu.



Krok 3

Do pojemnika blendera dodać oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny, tahini i kmin rzymski. Zblendować do otrzymania gładkiej masy. Spróbować i dosolić do smaku, ponownie zmiksować. Jeśli masa jest za gęsta, dodać oliwy lub wody.



Krok 4

Przełożyć do miseczki. Łyżką zrobić zagłębienie i wlać odrobinę oliwy z oliwek. Można udekorować czarnym sezamem, mieloną papryką i kolendrą lub miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.