Pyszny i aksamitny hummus z bobu, który ponadto jest bardzo zdrowy - same zalety. Warto spróbować go przygotować w trwającym sezonie na to warzywo. Najlepiej smakuje serwowany z paluszkami grissini, pitą lub chlebkami naan. Ten hummus będzie królem letnich spotkań!
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Bób ugotować w osolonej wodzie – zajmie to kilka minut, bób jest gotowy, kiedy da się go już obrać. Następnie przełożyć na sito, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Obrać i przełożyć do pojemnika blendera.
Czosnek pokroić w plasterki lub posiekać z solą na pastę. Dodać do bobu.
Do pojemnika blendera dodać oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny, tahini i kmin rzymski. Zblendować do otrzymania gładkiej masy. Spróbować i dosolić do smaku, ponownie zmiksować. Jeśli masa jest za gęsta, dodać oliwy lub wody.
Przełożyć do miseczki. Łyżką zrobić zagłębienie i wlać odrobinę oliwy z oliwek. Można udekorować czarnym sezamem, mieloną papryką i kolendrą lub miętą.
Dodaj komentarz