Risotto z niebieskim serem

Risotto z serem pleśniowym to danie dla zwolenników mocnego smaku. Intensywność sera pleśniowego wybieramy według własnych preferencji.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 200 g dyni
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ser z niebieska pleśnią dzielimy na mniejsze części.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojona dynię. Po kilku minutach wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Na koniec zestawimy naczynie z ognia i dodajemy ser pleśniowy.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i masło. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto podajemy wraz z gałązką świeżego tymianku. Smacznego!



Wskazówki

Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.