Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 gram ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę.



Krok 2

Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć boczek na patelni, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli.



Krok 3

Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i pieprz. Wymieszać rękami tak, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.



Krok 4

Do boczku i cebuli wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić kilka minut. Przyprawić papryką słodką, ostrą oraz pieprzem.



Krok 5

Ciasto podzielić na 6 części. Uformować kulki, spłaszczyć. Na trzech plackach położyć farsz, przykryć pozostałymi plackami i uformować kotleciki. Kłaść na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.