Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć boczek na patelni, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli.
Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i pieprz. Wymieszać rękami tak, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Do boczku i cebuli wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić kilka minut. Przyprawić papryką słodką, ostrą oraz pieprzem.
Ciasto podzielić na 6 części. Uformować kulki, spłaszczyć. Na trzech plackach położyć farsz, przykryć pozostałymi plackami i uformować kotleciki. Kłaść na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano.
Dodaj komentarz