Kanapka Rubena

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 plastrów peklowanej wołowiny
  • 100 g sera Gouda wędzona Mlekpol
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 8 kromek chleba żytniego
  • 75 g białej kiszonej kapusty

Sos:

  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy z kiszonym ogórkiem
  • ½ łyżki kremowego chrzanu
  • ½ łyżki sosu Worcestershire
  • 2 krople ostrego sosu
  • ½ cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj sos. Szalotkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Połącz w misce majonez, śmietanę, szalotkę, natkę, chrzan, sos Worcestershire, ostry sos i przyprawę z kiszonym ogórkiem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej peklowaną wołowinę w cztery stosy. Następnie posyp serem i grilluj, aż się rozpuści i zacznie bulgotać.



Krok 3

Posmaruj miękkim masłem obie strony wszystkich kromek chleba. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż kromki chleba z obu stron na złoty kolor.



Krok 4

Obficie rozsmaruj sos po jednej stronie każdej kromki chleba. Nałóż cztery plasterki sera, peklowaną wołowinę i kapustę kiszoną. Następnie połóż pozostałe kromki chleba, stroną z majonezem do dołu.



Krok 5

Zabezpiecz kanapki wykałaczkami, a następnie przekrój je na pół. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.