Pizza z płatkami owsianymi

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ⅔ szkl. płatków owsianych
  • ⅔ szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 por
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 8-10 dag boczku parzonego
  • 10 plasterków salami
  • 8-10 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z letnim mlekiem, wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i płatki owsiane.





Krok 2

Wszystko razem wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w krążki por. Dodać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać oregano, ketchup i przecier pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem.





Krok 4

Do wyrośniętego ciasta dodać sól i oliwę, przerobić.





Krok 5

Wyłożyć na posypany mąką blat, uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce ( tej z piekarnika). Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wyłożyć podsmażone pieczarki. Ułożyć pokrojoną wędlinę, ser żółty i ser mozzarella.





Krok 6

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.





Wskazówki

Z tej ilości ciasta można przygotować dwie duże pizze na cienkim spodzie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.