Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z letnim mlekiem, wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i płatki owsiane.
Wszystko razem wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w krążki por. Dodać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać oregano, ketchup i przecier pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól i oliwę, przerobić.
Wyłożyć na posypany mąką blat, uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce ( tej z piekarnika). Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wyłożyć podsmażone pieczarki. Ułożyć pokrojoną wędlinę, ser żółty i ser mozzarella.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.
Z tej ilości ciasta można przygotować dwie duże pizze na cienkim spodzie.
Dodaj komentarz