Pizza z salami, gorgonzolą i mozarellą

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 125 ml letniej wody
  • 3,5 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 kula mozzarelli
  • 80 g sera gorgonzoli
  • Kilka plastrów salami
  • Kilka sztuk pieczarek
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Wsypać do miski mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i olej. Wyrabiać ciasto stopniowo dolewając letniej, przegotowanej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto.



Krok 2

Do przecieru pomidorowego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Wymieszać, a następnie posmarować sosem ciasto.



Krok 3

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle i ułożyć na cieście.



Krok 4

Ułożyć również salami, mozarellę pokrojoną w plastry oraz kawałki sera gorgonzola.



Krok 5

Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec 7-10 minut w temperaturze 200°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.