Zapiekanka z ryżem i serem gouda na ostro

Jest to zapiekanka dla zwolenników mocnego smaku. Sos pomidorowy na ostro sprawia, że danie to jest wyzwaniem dla niejednego smakosza.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 150 g parzonego boczku w plastrach
  • 150 g sera gouda Mlekpol
  • pomidory w puszce
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Papryka ostra mielona
  • Papryczka chili zielona
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody i zgęstniał sos. Następnie dodajemy sypkie przyprawy w preferowanych proporcjach. Całość mieszamy.



Krok 3

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami boczku. Wkładamy do środka ugotowany ryż. Zalewamy całość przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy wierzch zapiekanki serem.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 15 minut. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-01 21:58:00

Smaczna i wyrazista zapiekanka.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.