Jest to zapiekanka dla zwolenników mocnego smaku. Sos pomidorowy na ostro sprawia, że danie to jest wyzwaniem dla niejednego smakosza.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody i zgęstniał sos. Następnie dodajemy sypkie przyprawy w preferowanych proporcjach. Całość mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami boczku. Wkładamy do środka ugotowany ryż. Zalewamy całość przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy wierzch zapiekanki serem.
Pieczemy pod przykryciem 15 minut. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-12-01 21:58:00
Smaczna i wyrazista zapiekanka.
Odpowiedz