Fasolka po bretońsku

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. fasoli białej
  • 50 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Smalec
  • 2 cebule
  • Wywar mięsny
  • Czosnek
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek suszony

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny.



Krok 2

Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości.



Krok 3

Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić.



Krok 4

Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli.



Krok 5

Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą.



Krok 6

Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną suszonego majeranku. Dusić jeszcze wszystko razem przez kilka minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.