Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Owoce zagotować na patelni. Dodać 2 łyżki pektyny.
Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać kakao.
Wystudzone ciasto przełożyć. Biszkopt, krem, frużelina.
Dodaj komentarz