Pizza z suszoną cebulą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonej cebuli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 4 pieczarki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5-10 dag salami
  • Ketchup

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, mlekiem i 3 łyżkami mąki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.



Krok 2

Następnie wsypać resztę mąki, sól i wlać oliwę, wyrobić. Pod koniec dodać suszoną cebulę i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć i odłożyć.



Krok 3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować pizzę o dowolnym kształcie. Włożyć na przygotowaną blaszkę, odłożyć na 10 minut.



Krok 4

Następnie posmarować ketchupem, ułożyć 2-3 plasterki sera, posypać pokrojonymi pieczarkami, salami i posiekaną cebulą. Na wierzchu ułożyć pokrojony pozostały żółty ser.



Krok 5

Pizzę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.