Racuchy z malinami i rabarbarem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1,5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 laska rabarbaru
  • 1 szkl. malin
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.



Krok 2

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem z wanilią.



Krok 3

Maliny opłukać i osuszyć.



Krok 4

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać jogurt, pozostałą mąkę, sól i żółtko, wymieszać, odłożyć na 10 minut.



Krok 5

Następnie wsypać maliny i rabarbar, delikatnie zamieszać.



Krok 6

Na rozgrzany olej łyżką układać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.