To właśnie dzięki temu daniu poznasz smak prawdziwej włoskiej pizzy. Cienkie ciasto, niewiele dodatków, ale wrażenia smakowe na najwyższym poziomie. Zachęcam do zrobienia tej prostej pizzy. Idealnym dopełnieniem będzie podanie jej z oliwą z oliwek zamiast tradycyjnych sosów.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jest to najbardziej czasochłonna część, gdyż musimy czekać aż ciasto wyrośnie. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie ugniatamy ciasto rękoma i po uzyskaniu sprężystego, jednolitego ciasta odstawimy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Sos pomidorowy mieszamy razem z oregano.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy kształt koła. Smarujemy całość ciasta najpierw oliwą z oliwek, następnie przygotowanym sosem. Na koniec rozkładamy startą mozzarellę.
Pieczemy przez 10 minut.
Po upieczeniu rozkładamy na pizzy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską oraz świeże listki szpinaku.
Pizzę podajemy wraz z aromatycznymi oliwami z oliwek.
Dodaj komentarz