Pizza z szynką parmeńska i szpinakiem

To właśnie dzięki temu daniu poznasz smak prawdziwej włoskiej pizzy. Cienkie ciasto, niewiele dodatków, ale wrażenia smakowe na najwyższym poziomie. Zachęcam do zrobienia tej prostej pizzy. Idealnym dopełnieniem będzie podanie jej z oliwą z oliwek zamiast tradycyjnych sosów.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść świeżego szpinaku

Opcjonalnie:

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jest to najbardziej czasochłonna część, gdyż musimy czekać aż ciasto wyrośnie. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie ugniatamy ciasto rękoma i po uzyskaniu sprężystego, jednolitego ciasta odstawimy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Sos pomidorowy mieszamy razem z oregano.



Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie formujemy kształt koła. Smarujemy całość ciasta najpierw oliwą z oliwek, następnie przygotowanym sosem. Na koniec rozkładamy startą mozzarellę.



Krok 4

Pieczemy przez 10 minut.



Krok 5

Po upieczeniu rozkładamy na pizzy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską oraz świeże listki szpinaku.



Wskazówki

Pizzę podajemy wraz z aromatycznymi oliwami z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.