Rustykalna tarta z kiwi

Pyszna tarta z kiwi, to bardzo orzeźwiający deser idealny na lato. Prosty w przygotowaniu, sprawdzi się jako podwieczorek dla dzieci.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 5-6 kiwi

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i zimne masło. Siekamy całość nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.



Krok 3

Na spód ciasta układamy płatki owsiane, następnie plasterki kiwi, zostawiając kilka centymetrów brzegów. Zawijamy boki ciasta do środka. Wkładamy ciasto do piekarnika na 25-30 minut.



Wskazówki

Boki ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zrumieniło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.