Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Umyte i osuszone listki bazylii, lekko uprażone orzeszki pinii, parmezan lub grana padano, czosnek, sok cytrynowy, sól i pieprz wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy.
Gdy uzyskamy już w miarę rozdrobnioną masę stopniowo dodajemy olej lub oliwę, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Regulujemy ilość oleju lub oliwy według własnych upodobań, w zależności od nich możemy jej potrzebować nieco mniej lub więcej niż 1 szklankę.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i gorący łączymy z pożądaną ilością pesto. Rozkładamy na talerze.
Posypujemy dodatkowo parmezanem lub grana padano i posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii.
Dodaj komentarz