Pyszny, niesamowicie aromatyczny makaron spaghetti z domowym pesto z bazylii i prażonymi orzeszkami pinii.

Autor:

Aneta76

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g ulubionego makaronu spaghetti,
  • - 500 g listków bazylii,
  • - 1 szklanka lekko uprażonych w piekarniku lub na suchej patelni orzeszków pinii,
  • - 2 szklanki świeżo utartego parmezanu lub grana padami,
  • - 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę,
  • - 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • - 2 łyżeczki soli,
  • - 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • - 1 szklanka oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin

Dekoracja

  • - parmezanem lub grana padano,
  • - prażone orzeszki pinii.

Przygotowanie

Przygotowanie

Umyte i osuszone listki bazylii, lekko uprażone orzeszki pinii, parmezan lub grana padano, czosnek, sok cytrynowy, sól i pieprz wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy.
Gdy uzyskamy już w miarę rozdrobnioną masę stopniowo dodajemy olej lub oliwę, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Regulujemy ilość oleju lub oliwy według własnych upodobań, w zależności od nich możemy jej potrzebować nieco mniej lub więcej niż 1 szklankę.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i gorący łączymy z pożądaną ilością pesto. Rozkładamy na talerze.
Posypujemy dodatkowo parmezanem lub grana padano i posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.