Sprawdzony przepis, który ZAWSZE się udaje. Prawdziwa, domowa, pyszna pizza na cienkim spodzie – już nigdy nie kupisz gotowej! Dodatek sycącej, aromatycznej wołowiny sprawi, że pizza nasyci nawet największego głodomora!
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy suche drożdze i całość mieszamy. Następnie dodajemy sól i olej, a na samym końcu wodę. Całość mieszamy dokładnie, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania elastycznej, jednorodnej, nieklejącej się do rąk kuli (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak minimalnie!). Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
W tym czasie przygotowujemy składniki pizzy i sosy. Aby przygotować każdy z sosów, wystarczy wymieszać podane powyżej składniki. 200 g wołowiny kroimy drobno i przyprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Formujemy z ciasta pizzę i układamy na blaszce. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim dodatki. Posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220˚C ok. 10-20 minut (zależnie od piekarnika). Posypujemy siekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz