Pizza z wołowiną

Sprawdzony przepis, który ZAWSZE się udaje. Prawdziwa, domowa, pyszna pizza na cienkim spodzie – już nigdy nie kupisz gotowej! Dodatek sycącej, aromatycznej wołowiny sprawi, że pizza nasyci nawet największego głodomora!

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 3 szklanki mąki
  • - 1 szklanka ciepłej wody
  • - 1 saszetka suchych drożdży
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 6 łyżek oliwy lub oleju

Sos pomidorowy:

  • - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 łyżeczka bazylii
  • - 1 łyżeczka oregano

Sos czosnkowy:

  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 łyżki majonezu
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka bazylii
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżeckzka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • - 200 g wołowiny
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1 łyżka oleju
  • - ½ szklanki tartej Mozzarelli Mlekpol
  • - 0,5 łyżeczki czerwonej papryka
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy suche drożdze i całość mieszamy. Następnie dodajemy sól i olej, a na samym końcu wodę. Całość mieszamy dokładnie, a następnie wyrabiamy ciasto do momentu otrzymania elastycznej, jednorodnej, nieklejącej się do rąk kuli (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak minimalnie!). Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny



Krok 2

W tym czasie przygotowujemy składniki pizzy i sosy. Aby przygotować każdy z sosów, wystarczy wymieszać podane powyżej składniki. 200 g wołowiny kroimy drobno i przyprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Formujemy z ciasta pizzę i układamy na blaszce. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim dodatki. Posypujemy startą mozzarellą.



Krok 4

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220˚C ok. 10-20 minut (zależnie od piekarnika). Posypujemy siekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.