Szaszłyki z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i pieprzem

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i pieprzem to potrawa, w skład której wchodzą kawałki mięsa z kurczaka oraz różnego rodzaju dodatki w postaci pokrojonych warzyw. Danie szczególnie polecane na letnie popołudnia.

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 2 cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 500 g mięsa z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 5 liści sałaty,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w misce, do której dodajemy przyprawy wraz z olejem, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Miskę umieszczamy na ok. 3 godziny w lodówce.



Krok 2

Cebule obieramy i kroimy w krążki, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, cukinie i bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.



Krok 3

Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian poszczególne składniki. Szaszłyki umieszczamy na grillu lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem, cytryną i przyprawami.



Krok 4

Jeśli wybraliśmy piekarnik, pieczemy szaszłyki przez 45 minut w temperaturze ok. 200 stopni, aż do momentu, kiedy każdy ze składników zostanie upieczony. Na grillu obsmażamy danie do miękkości. Podajemy z sałatą i świeżymi pomidorami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.