Szaszłyki z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i pieprzem to potrawa, w skład której wchodzą kawałki mięsa z kurczaka oraz różnego rodzaju dodatki w postaci pokrojonych warzyw. Danie szczególnie polecane na letnie popołudnia.
Danie: Kolacja
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w misce, do której dodajemy przyprawy wraz z olejem, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Miskę umieszczamy na ok. 3 godziny w lodówce.
Cebule obieramy i kroimy w krążki, papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, cukinie i bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian poszczególne składniki. Szaszłyki umieszczamy na grillu lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem, cytryną i przyprawami.
Jeśli wybraliśmy piekarnik, pieczemy szaszłyki przez 45 minut w temperaturze ok. 200 stopni, aż do momentu, kiedy każdy ze składników zostanie upieczony. Na grillu obsmażamy danie do miękkości. Podajemy z sałatą i świeżymi pomidorami.
Dodaj komentarz