Angielskie bułeczki scones w wytrawnej wersji a'la pizza - z serem, szynką i suszonymi pomidorami.
Idealne na śniadanie lub kolację. Świetnie smakują bez dodatków, ale można ich użyć jako pieczywo do kanapek. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie - można je jeść na ciepło i na zimno.
Najlepszym dodatkiem do nich będą nasze dipy śmietanowe >klik<.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szynkę i pomidory pokrój w kostkę. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. Dodaj pokrojone masło i ucieraj palcami, aż do powstania kruszonki. Dodaj jogurt, mleko i jajko. Dokładnie wyrób. Następnie dodaj dodatki: oregano, ser, szynkę i suszone pomidory. Zagnieć.
Piekarnik nagrzej do 200⁰C.
Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 20 cm, a następnie podziel je na 8 trójkątów. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Scones wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz