Scones z serem, szynką i suszonymi pomidorami

Angielskie bułeczki scones w wytrawnej wersji a la pizza - z serem, szynką i suszonymi pomidorami.
Idealne na śniadanie lub kolację. Świetnie smakują bez dodatków, ale można ich użyć jako pieczywo do kanapek. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie - można je jeść na ciepło i na zimno.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 110 g zimnego masła Łaciate,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego Augustowskiego Mlekpol,
  • ¼ szklanki mleka Łaciate,
  • 150 g sera Gouda Mlekpol
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

Krok 1

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę i pomidory pokroić w kostkę. Masło pokroić na mniejsze kawałki.



Krok 2

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. Dodać pokrojone masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jogurt, mleko i jajko, wyrobić. Następnie dodać dodatki: oregano, ser, szynkę i suszone pomidory. Zagnieść.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 4

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 20 cm, następnie podzielić go na 8 trójkątów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 5

Scones wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.