Angielskie bułeczki scones w wytrawnej wersji a la pizza - z serem, szynką i suszonymi pomidorami.
Idealne na śniadanie lub kolację. Świetnie smakują bez dodatków, ale można ich użyć jako pieczywo do kanapek. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie - można je jeść na ciepło i na zimno.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki, szynkę i pomidory pokroić w kostkę. Masło pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. Dodać pokrojone masło i ucierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jogurt, mleko i jajko, wyrobić. Następnie dodać dodatki: oregano, ser, szynkę i suszone pomidory. Zagnieść.
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 20 cm, następnie podzielić go na 8 trójkątów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Scones wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Dodaj komentarz