Placek po węgiersku

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Gulasz :

  • łopatka b/k - 500 g
  • papryka żółta - 0,5 szt.
  • papryka czerwona - 0,5 szt.
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liście laurowe - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • cebula - 1 szt.
  • mąka do zaprawy

Ciasto ziemniaczane:

  • ziemniaki obrane - 1,20 kg
  • cebula - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • mąka - 2,5 łyżki

Dodatkowo :

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Gulasz

Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w półplastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Doprawić przyprawami do smaku.



Ciasto ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (za pomocą robota kuchennego). Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać. Smażyć grube placki na tłuszczu. Usmażone placki przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem i przykryć drugą połową placka. Można polać placek śmietaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.