Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w półplastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Doprawić przyprawami do smaku.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (za pomocą robota kuchennego). Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać. Smażyć grube placki na tłuszczu. Usmażone placki przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem i przykryć drugą połową placka. Można polać placek śmietaną.
Dodaj komentarz