Pieczone frytki z batatów

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg batatów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki rozmarynu suszonego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • Pół cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Bataty obrać albo dokładnie wyszorować i pokroić na frytki. Wrzucić je do miski, dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać, aby bataty równomiernie pokryły się przyprawami.



Krok 2

Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem.



Krok 3

W międzyczasie przygotować sos: do jogurtu naturalnego dodać koperek, sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu. Wymieszać.



Krok 4

Podawać bataty z sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.