Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier oraz drożdże. Zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do podrośniętych drożdży dodaj serek homogenizowany, jajka, rozpuszczone masło oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby w cieście nie było grudek. Kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta, zamieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut, aby jeszcze trochę podrosło.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, za pomocą łyżki nakładaj porcje placków i smaż na małym ogniu z dwóch stron. Gotowe placki przełóż na talerz i usmaż kolejną partię.
W międzyczasie przygotuj polewę: w garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną na kostki czekoladę i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Gotową polewą oblej placki i udekoruj je świeżymi owocami. Smacznego!
Chociaż suszone drożdże nie wymagają przygotowania zaczynu, warto to zrobić, wówczas placki wyjdą bardziej puszyste i lepiej wyrośnięte.
Dodaj komentarz