Placki czekoladowe z serka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego czekoladowego Rolmlecz
  • 100 ml letniego mleka UHT Łaciate 2%
  • kilka kostek deserowej czekolady
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 12 -16 g cukru waniliowego
  • olej

Polewa:

  • 100 g ulubionej czekolady
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • ulubione owoce

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier oraz drożdże. Zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.



Krok 2

Do podrośniętych drożdży dodaj serek homogenizowany, jajka, rozpuszczone masło oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby w cieście nie było grudek. Kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta, zamieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut, aby jeszcze trochę podrosło.



Krok 3

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, za pomocą łyżki nakładaj porcje placków i smaż na małym ogniu z dwóch stron. Gotowe placki przełóż na talerz i usmaż kolejną partię.



Krok 4

W międzyczasie przygotuj polewę: w garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną na kostki czekoladę i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Gotową polewą oblej placki i udekoruj je świeżymi owocami. Smacznego!



Wskazówki

Chociaż suszone drożdże nie wymagają przygotowania zaczynu, warto to zrobić, wówczas placki wyjdą bardziej puszyste i lepiej wyrośnięte.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.