Makowiec kokosowy

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 puszka masy makowej
  • ½ szkl. bakalii
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 15 dag wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • Biszkopty do wyłożenia blachy

Przygotowanie

Krok 1

Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami. Na końcu łączymy z ubitymi białkami.



Krok 2

Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową.



Krok 3

4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi.



Krok 4

Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temp 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.