Placki z bakłażana

Wyśmienite warzywne placki z bakłażana z dodatkiem sera Jantar i koperku. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Idealne na obiad lub kolację, mogą stanowić także dodatek do gulaszu. Świetnie smakują solo lub z kleksem śmietany.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 30 g tartego sera Jantar
  • 20 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster pokrój w kostkę o boku 1 cm.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć bakłażana. Dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.



Krok 3

W międzyczasie posiekaj koperek (część koperku odłóż do dekoracji) i ząbek czosnku. Pod koniec smażenia dodaj do bakłażana i wymieszaj. Smaż jeszcze minutę i zdejmij z ognia.



Krok 4

W misce zmiksuj jajka, ser Jantar i mąkę. Dodaj bakłażana z patelni, a całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę, formując placuszki. Smaż z każdej strony na złoto, po 3-4 minuty.



Krok 6

Placki przełóż na talerze. Posyp pozostałym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.