Placki z bakłażana

Wyśmienite warzywne placki z bakłażana z dodatkiem parmezanu i koperku. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Idealne na obiad lub kolację, mogą stanowić także dodatek do gulaszu. Świetnie smakują solo lub z kleksem śmietany.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 średni bakłażan,
  • - 30 g tartego parmezanu,
  • - 20 g mąki pszennej,
  • - 3 jajka,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - ½ pęczka koperku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster pokroić w kostkę o boku 1 cm.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażana. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut.



Krok 3

W międzyczasie posiekać koperek (część koperku odłożyć do dekoracji) i ząbek czosnku. Pod koniec smażenia dodać do bakłażana, wymieszać. Smażyć jeszcze minutę i zdjąć z ognia.



Krok 4

W misce zmiksować jajka, parmezan i mąkę. Dodać bakłażana z patelni, całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, formując placuszki. Smażyć z każdej strony na złoto, po 3-4 minuty.



Krok 6

Placki przełożyć na talerze. Posypać pozostałym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.