Wyśmienite warzywne placki z bakłażana z dodatkiem sera Jantar i koperku. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Idealne na obiad lub kolację, mogą stanowić także dodatek do gulaszu. Świetnie smakują solo lub z kleksem śmietany.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bakłażan umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster pokrój w kostkę o boku 1 cm.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć bakłażana. Dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.
W międzyczasie posiekaj koperek (część koperku odłóż do dekoracji) i ząbek czosnku. Pod koniec smażenia dodaj do bakłażana i wymieszaj. Smaż jeszcze minutę i zdejmij z ognia.
W misce zmiksuj jajka, ser Jantar i mąkę. Dodaj bakłażana z patelni, a całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę, formując placuszki. Smaż z każdej strony na złoto, po 3-4 minuty.
Placki przełóż na talerze. Posyp pozostałym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz