Dorada pieczona po istrańsku

Pyszna, pieczona dorada, której przygotowanie nie jest bardzo trudne, a sam efekt bardzo zadowalający. Idealna na rodzinny, piątkowy obiad. Pasuje do świeżych warzyw.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 dorada w całości
  • 1 kieliszek wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Doradę oczyszczamy, dobrze opłukujemy, lekko solimy i smarujemy oliwą z oliwek.



Krok 2

Przygotowujemy farsz z wina zmieszanego z mąką, pokrojoną drobno natką pietruszki i solą.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Powstałą masą napełniamy rybę. Nie spinamy, ani niczym nie wiążemy. Masa farszu może wydostawać się poza rybę.



Krok 4

Pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi oliwą i posypanymi natką pietruszki. Ryba idealnie pasuje również do świeżych warzyw, takich jak papryka, sałata.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.