Pyszna, pieczona dorada, której przygotowanie nie jest bardzo trudne, a sam efekt bardzo zadowalający. Idealna na rodzinny, piątkowy obiad. Pasuje do świeżych warzyw.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Doradę oczyszczamy, dobrze opłukujemy, lekko solimy i smarujemy oliwą z oliwek.
Przygotowujemy farsz z wina zmieszanego z mąką, pokrojoną drobno natką pietruszki i solą.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Powstałą masą napełniamy rybę. Nie spinamy, ani niczym nie wiążemy. Masa farszu może wydostawać się poza rybę.
Pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi oliwą i posypanymi natką pietruszki. Ryba idealnie pasuje również do świeżych warzyw, takich jak papryka, sałata.
Dodaj komentarz