Buraki i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużej misce połącz starte buraki, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i kminek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju nakładaj łyżką porcje masy i formuj małe placki. Smaż na średnim ogniu przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z buraka najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym lub świeżymi ziołami, np. koperkiem czy natką pietruszki. Smacznego!
Żeby placki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać odrobinę startego imbiru lub skórki z cytryny.
Dodaj komentarz