Sos pieczarkowy z marchewką

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 kostka rosołowa
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane pieczarki i startą na tarce o dużych oczkach marchew, podsmażyć.





Krok 2

Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać kostkę rosołową, dusić pod przykryciem około 8-10 minut.





Krok 3

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, mąką i papryką mieloną, połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.





Wskazówki

Podawać na ciepło do mięsa i placków.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.