Bakłażan panierowany

Pomysł na warzywną przekąskę. Może stanowić alternatywę dla frytek. Bakłażan to wyraziste warzywo, a w tej wersji dodatkowo jest bardzo chrupiący.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 bakłażany
  • - ok 1/3 szklanki tartej bułki
  • - 2 jajka
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ok 3-4 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany myjemy i osuszamy. Kroimy je na plastry około 0,5-1 cm.



Krok 2 

Każdy plaster solimy oraz posypujemy pieprzem.



Krok 3 

Jajko roztrzepujemy w misce. Do drugiej miski wsypujemy tartą bułkę. Każdy plaster bakłażana obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej.



Krok 4 

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy każdy plaster na złoto. Podajemy z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.