Zupa krem dyniowo - marchewkowa z nasionami

Autor:

mleczko

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zupa krem

  • 2 marchewki
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1 mała dynia
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5l bulionu
  • 2 łyżki śmietanki ŁACIATA 18%
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • Szczypta chilli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Ząbek czosnku należy obrać i drobno pokroić. Pół cebuli czerwonej pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.



Krok 2

Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zblendować w garnku z dwiema łyżkami śmietanki.



Krok 3

Przyprawić kurkumą, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wymieszać. Pestki dyni i nasiona sezamu prażyć przez chwilę na suchej patelni. Zupę krem przelać do głębokich talerzy i ozdobić uprażonymi nasionami i pestkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.