Ziołowe mini szaszłyki z wołowiną, pieczarkami i papryką

Idealne jako przystawka na imprezie. Ekspresowe w wykonaniu, ciekawe estetycznie i smaczne. Świetnie nadają się na małą przekąskę i idealnie komponują się z różnymi sosami.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g wołowego mięsa mielonego
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 cebule
  • - 1 papryka czerwona
  • - 5 pieczarek
  • - sok z 1 cytryny
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy, a następnie podsmażamy ok. 3 minuty - studzimy. Drobno kroimy paprykę i pieczarki. Do mięsa dodajemy paprykę, pieczarki i przyprawy. Mieszamy.



Krok 2

Do mięsa dodajemy jajka, sok z cytryny i cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wyrabiamy.



Krok 3

Formujemy ok. 10 małych kotlecików (kuleczek). Nabijamy je na wykałaczki i umieszczamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 4

Podajemy z ulubionym sosem (np. czosnkowy lub meksykańskim).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.