Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków ziemniaczanych. Oczywiście odwieczna wojna brzmi: na słodko czy na słono? Jednak fakt pozostaje faktem - wszyscy kochają placki ziemniaczane.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Całość podsmażamy na maśle przez ok. 15-20 minut, przyprawiamy i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego oraz 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Chwilę smażymy.
Przygotowujemy masę na placki. Ziemniaki, czosnek i cebulę ścieramy. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i mąkę pszenną. Mieszamy.
Łyżką nabieramy masę ziemniaczaną i smażymy placki na rozgrzanym oleju.
Podajemy z kurczakiem, pieczarkami i śmietanką Łaciatą.
Dekorujemy plasterkami ogórka lub posiekaną zieleniną.
Dodaj komentarz