Placki ziemniaczane z kurczakiem, pieczarkami i śmietanką

Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków ziemniaczanych. Oczywiście odwieczna wojna brzmi: na słodko czy na słono? Jednak fakt pozostaje faktem - wszyscy kochają placki ziemniaczane.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka
  • - 300 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 4 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 30%

Placki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • - 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Całość podsmażamy na maśle przez ok. 15-20 minut, przyprawiamy i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego oraz 1 łyżkę śmietanki Łaciatej. Chwilę smażymy.



Krok 2

Przygotowujemy masę na placki. Ziemniaki, czosnek i cebulę ścieramy. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i mąkę pszenną. Mieszamy.



Krok 3

Łyżką nabieramy masę ziemniaczaną i smażymy placki na rozgrzanym oleju.



Krok 4 

Podajemy z kurczakiem, pieczarkami i śmietanką Łaciatą.



Wskazówki

Dekorujemy plasterkami ogórka lub posiekaną zieleniną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.