Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Soczewicę dokładnie umyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować około 15-20 minut, osączyć, ostudzić.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć z nadmiaru wody, dodać zimną soczewicę, jajko, szczypiorek, śmietanę i mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładać porcje ziemniaczanego ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.
Dodaj komentarz