Placki ziemniaczane z soczewicą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag soczewicy czerwonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę dokładnie umyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować około 15-20 minut, osączyć, ostudzić.



Krok 2

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć z nadmiaru wody, dodać zimną soczewicę, jajko, szczypiorek, śmietanę i mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładać porcje ziemniaczanego ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.