Cielęcina w sosie cytrynowo-miodowym to propozycja zawierająca w sobie kawałki cielęciny zanurzone w bardzo smacznym i aromatycznym sosie z cytryny i miodu. Mięso cielęce jest niezwykle soczyste i rozpływa się w ustach, a wyśmienity sos dodatkowo podkreśla jego smak. Danie podajemy z ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cielęcinę dokładnie myjemy i suszymy, po czym kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy do niego łyżkę sosu chili i wyciśnięty ząbek czosnku w celu przygotowania marynaty. Całość mieszamy.
Całość dodajemy do miski z pokrojonym mięsem. Mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Umieszczamy w lodówce na 4 godziny.
Cebulę razem z papryką kroimy w piórka i paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią cebulę i paprykę, solimy. Gdy się już podduszą dodajemy miód. Całość mieszamy, aby połączył się z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy mięso z marynatą. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem
Na koniec wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietanką Łaciatą 18% i dusimy, aż do zgęstnienia sosu.
Podajemy np. z ziemniakami gotowanymi i koperkiem. Przyozdabiamy natką pietruszki.
Dodaj komentarz