Cielęcina w sosie cytrynowo-miodowym

Cielęcina w sosie cytrynowo-miodowym to propozycja zawierająca w sobie kawałki cielęciny zanurzone w bardzo smacznym i aromatycznym sosie z cytryny i miodu. Mięso cielęce jest niezwykle soczyste i rozpływa się w ustach, a wyśmienity sos dodatkowo podkreśla jego smak. Danie podajemy z ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 biała cebula,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 1 i 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka sosu chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę dokładnie myjemy i suszymy, po czym kroimy w paseczki. Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy do niego łyżkę sosu chili i wyciśnięty ząbek czosnku w celu przygotowania marynaty. Całość mieszamy.



Krok 2

Całość dodajemy do miski z pokrojonym mięsem. Mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Umieszczamy w lodówce na 4 godziny.



Krok 3

Cebulę razem z papryką kroimy w piórka i paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią cebulę i paprykę, solimy. Gdy się już podduszą dodajemy miód. Całość mieszamy, aby połączył się z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy mięso z marynatą. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem



Krok 4

Na koniec wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietanką Łaciatą 18% i dusimy, aż do zgęstnienia sosu.



Wskazówki

Podajemy np. z ziemniakami gotowanymi i koperkiem. Przyozdabiamy natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.