Risotto z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i imbirem to propozycja na danie główne. Jego przygotowanie jest łatwe. Imbir sprawi, że danie zyska głębie smaku.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pierś z kurczaka kroimy w większe kawałki i przyprawiamy sola i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Kapary wyjmujemy ze słoiczka, aby ociekły.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka.
W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Dodajemy białe wytrawne wino i czekamy, aż odparuje.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe i kawałki kurczaka.
Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Całość ostrożnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem imbirem.
Na wierzch dodajemy kapary.
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną świeżą pietruszką.
Dodaj komentarz