Risotto z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i kaparami

Risotto z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i imbirem to propozycja na danie główne. Jego przygotowanie jest łatwe. Imbir sprawi, że danie zyska głębie smaku.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 szklanki bulionu
  • 120 ml białego wina
  • 10 dag kapar
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • imbir
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w większe kawałki i przyprawiamy sola i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Kapary wyjmujemy ze słoiczka, aby ociekły.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka.



Krok 3

W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Dodajemy białe wytrawne wino i czekamy, aż odparuje.



Krok 4

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe i kawałki kurczaka.



Krok 5

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Całość ostrożnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem imbirem.



Krok 6

Na wierzch dodajemy kapary.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną świeżą pietruszką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.