Piec można tylko młode gęsi, duże należy uprzednio obgotować. Mięso gęsi jest delikatne i soczyste przesycone zapachem jabłek. Podczas pieczenia wytapia się dużo tłuszczu, który można zebrać i wykorzystać do innych celów. Ma on właściwości lecznicze. Pomaga w stanach podgorączkowych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Gęś dokładnie czyścimy, solimy i nacieramy majerankiem na zewnątrz i wewnątrz. Posypujemy również solą i pieprzem.
Jabłka obieramy, kroimy i wkładamy do wnętrza gęsi, a ich nadmiar układamy obok gęsi w naczyniu żaroodpornym.
Gęś lekko polewamy gorącym olejem i pieczemy w piekarniku do miękkości na złoty kolor (ponad 1,5 godziny).
W czasie pieczenia zbieramy wytapiający się sos, polewamy nim gęś, aby mięso nie było suche. Nadmiar sosu zlewamy do osobnego naczynia.
Dodaj komentarz