Gęś pieczona

Piec można tylko młode gęsi, duże należy uprzednio obgotować. Mięso gęsi jest delikatne i soczyste przesycone zapachem jabłek. Podczas pieczenia wytapia się dużo tłuszczu, który można zebrać i wykorzystać do innych celów. Ma on właściwości lecznicze. Pomaga w stanach podgorączkowych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 gęś
  • - 5 jabłek
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Gęś dokładnie czyścimy, solimy i nacieramy majerankiem na zewnątrz i wewnątrz. Posypujemy również solą i pieprzem.



Krok 2

Jabłka obieramy, kroimy i wkładamy do wnętrza gęsi, a ich nadmiar układamy obok gęsi w naczyniu żaroodpornym.



Krok 3

Gęś lekko polewamy gorącym olejem i pieczemy w piekarniku do miękkości na złoty kolor (ponad 1,5 godziny).



Krok 4

W czasie pieczenia zbieramy wytapiający się sos, polewamy nim gęś, aby mięso nie było suche. Nadmiar sosu zlewamy do osobnego naczynia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.