Jesienna sałatka z dynią, burakiem, serem feta, granatem i rukolą. Świetnie smakuje i pięknie wygląda na talerzu. Sałatka idealnie nada się jako posiłek do pracy - w tym wypadku warto jednak zapakować sos oddzielnie i polać nim sałatkę przed podaniem.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Dynię obrać i oczyścić. Pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, posypać ostrą papryką, posolić i popieprzyć. Buraki owinąć folią aluminiową i również położyć na blaszce. Warzywa wstawić do piekarnika. Dynię piec 30 minut, a buraka około 45 minut.
Z granatu wyjąć pestki. W miseczce wymieszać składniki sosu. Fetę pokroić w kostkę.
Upieczonego buraka obrać i pokroić w kostkę.
Na talerzach rozłożyć rukolę, następnie położyć dynię, buraki, fetę i pestki granatu. Całość polać sosem.
Dodaj komentarz