Sałatka z dynią, burakiem, serem feta i granatem

Jesienna sałatka z dynią, burakiem, serem feta, granatem i rukolą. Świetnie smakuje i pięknie wygląda na talerzu. Sałatka idealnie nada się jako posiłek do pracy - w tym wypadku warto jednak zapakować sos oddzielnie i polać nim sałatkę przed podaniem.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 mała dynia hokkaido,
  • - 2 niewielkie buraki,
  • - 100 g sera feta,
  • - 100 g rukoli,
  • - 1 granat,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Winegret:

  • - 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Dynię obrać i oczyścić. Pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, posypać ostrą papryką, posolić i popieprzyć. Buraki owinąć folią aluminiową i również położyć na blaszce. Warzywa wstawić do piekarnika. Dynię piec 30 minut, a buraka około 45 minut.



Krok 3

Z granatu wyjąć pestki. W miseczce wymieszać składniki sosu. Fetę pokroić w kostkę.



Krok 4

Upieczonego buraka obrać i pokroić w kostkę.



Krok 5

Na talerzach rozłożyć rukolę, następnie położyć dynię, buraki, fetę i pestki granatu. Całość polać sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.