Placuszki warzywne

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • ½ pora
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia
  • Śmietana kwaśna
  • Sos

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, gdy puszczą sok, odcisnąć.



Krok 2

Obrane ziemniaki, kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, por drobno posiekać.



Krok 3

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać mąkę, bułkę tartą, majonez i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 4

Na patelnię z rozgrzaną oliwą łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem lub kwaśną śmietaną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.