Zupa bobowa z warzywami

Zupa bobowa z warzywami to przepis na rewelacyjne, letnie danie. Typowa zdrowa, lekka zupa warzywna. Polecana na obiad dla całej rodziny i znajomych.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu wołowego
  • - 500 g bobu
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - garść ciecierzycy (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Bób gotujemy przez 10 minut na parze.



Krok 2

Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym następnie podsmażamy czosnek.



Krok 3

Przygotowujemy garnek, w którym umieszczamy bulion wołowy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy warzywa i gotujemy pod przykryciem przez 25 minut.



Krok 4 

Do ugotowanej zupy dodajemy bób. Mieszamy i wszystko gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Aby zupa była bardziej syta, można do niej dodać ugotowaną ciecierzycę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.