Cytrynowo-orzechowy pstrąg

Wspaniały smak i aromat, który zachwyci każdego. Ciekawe połączenie pstrąga, kwaśnej cytryny i aromatycznych orzechów włoskich.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

  • 1 świeży pstrąg
  • 1 mała cytryna
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła Łaciate plus do formy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • ½ szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Oprawionego pstrąga myjemy, suszymy, posypujemy pieprzem i solą, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny. Rybę przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 200ºC. Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, a w środek pstrąga umieszczamy posiekaną natkę pietruszki i wszystkie składniki sosu, wymieszanego wcześniej.



Krok 3

Rybę pieczemy 25 minut w temperaturze 200ºC, a następnie przewracamy na drugi bok.



Krok 4

Podajemy ze smażonymi talarkami ziemniaków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.