Placuszki z mięsem i ciecierzycą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ⅔ szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • ½ szkl. ugotowanej soczewicy
  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 mały por
  • ½ ugotowanej marchewki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbić jajka, dodać przyprawę jarzynka, roztrzepać.



Krok 2

Mięso obrać od kości, pokroić w kostkę.



Krok 3

Por umyć i pokroić w krążki.



Krok 4

Marchewkę i pieczarki posiekać.



Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki połączyć z jajkami, dodać osączoną soczewicę i ciecierzycę. Wsypać obie mąki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.



Krok 6

Na patelnię z rozgrzaną oliwą nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.