Pierogi z marcepanem

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 80 g mąki
  • 65 ml przegotowanej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie :

  • 1 żółtko
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g suszonych śliwek

Polewa :

  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 1,5 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką.

Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić.




Nadzienie

Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia.
Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze.



Polewa

Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić do zagotowania.
Podawać pierogi polane masełkiem z migdałami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.