Dorsz w zupełnie nowej odsłonie - gotowany w aromatycznym sosie na bazie mleczka kokosowego. Można użyć także innej ryby o białym mięsie. Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym i ziołami (kolendra, natka pietruszki). Taka ryba to przepis na udany obiad!
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, papryczkę chili, imbir i czosnek. Smażyć, aż uwolnią aromat. Dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Smażyć minutę, często mieszając. Wlać mleko kokosowe. Gotować do lekkiego zredukowania sosu, około 5-7 minut.
W międzyczasie przygotować dorsza. Filet umyć i osuszyć, zdjąć skórę (jeśli jest). Pokroić w kostkę o boku 4 cm.
Do sosu dodać sok z limonki i sporą szczyptę soli, a po chwili dorsza. Gotować jeszcze około 7 minut i zdjąć z gazu. W razie potrzeby doprawić solą.3
Dodaj komentarz