Dorsz w sosie z mleczka kokosowego

Dorsz w zupełnie nowej odsłonie - gotowany w aromatycznym sosie na bazie mleczka kokosowego. Można użyć także innej ryby o białym mięsie. Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym i ziołami (kolendra, natka pietruszki). Taka ryba to przepis na udany obiad!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g filetu z dorsza,
  • - 400 ml mleczka kokosowego,
  • - 3 cm korzenia imbiru,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 mała cebula,
  • - 1 łyżka soku z limonki,
  • - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • - 1 łyżeczka kurkumy,
  • - ½ czerwonej papryczki chili,
  • - olej do smażenia,
  • - sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić.



Krok 2

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, papryczkę chili, imbir i czosnek. Smażyć, aż uwolnią aromat. Dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Smażyć minutę, często mieszając. Wlać mleko kokosowe. Gotować do lekkiego zredukowania sosu, około 5-7 minut.



Krok 3

W międzyczasie przygotować dorsza. Filet umyć i osuszyć, zdjąć skórę (jeśli jest). Pokroić w kostkę o boku 4 cm.



Krok 4

Do sosu dodać sok z limonki i sporą szczyptę soli, a po chwili dorsza. Gotować jeszcze około 7 minut i zdjąć z gazu. W razie potrzeby doprawić solą.3



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.