Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Jajka z cukrem ubić rózgą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron, po kilka minut.
Zanim przekręci się je na drugą stronę ciasto powinno być już lekko ścięte, pojawią się na nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Owoce umyć, pokroić lub rozdrobnić, zasypać cukrem w garnku (ostrzegam, że będzie słodko).
Zagotować, mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty.
Od razu przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami.
Po otwarciu trzymać w lodówce, konfitura jest bez konserwantów!
Z przepisu wyjdzie 12 placuszków i 5 słoików konfitury. :)
Dodaj komentarz