Placuszki z serka wiejskiego z domową konfiturą

Autor:

Joanna TD

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Placuszki:

  • 2 serki wiejskie Łaciate
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej (ryżowa, orkiszowa, kukurydziana też ok)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki mleka Mazurski Smak 2%, jeśli ciasto wyda się za gęste

Domowa konfitura (owoce dowolne):

  • 300 g rabarbaru
  • 700 g truskawek
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Placuszki:

Jajka z cukrem ubić rózgą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Placuszki smażyć na średnim ogniu z obu stron, po kilka minut.
Zanim przekręci się je na drugą stronę ciasto powinno być już lekko ścięte, pojawią się na nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza.



Konfitura

Owoce umyć, pokroić lub rozdrobnić, zasypać cukrem w garnku (ostrzegam, że będzie słodko).
Zagotować, mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty.
Od razu przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami.
Po otwarciu trzymać w lodówce, konfitura jest bez konserwantów!



Wskazówki

Z przepisu wyjdzie 12 placuszków i 5 słoików konfitury. :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.