1. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić ciastem formę do tarty, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut.
Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na mniejsze części. Ser feta pokroić w grubą kostkę, cukinię w plastry, a oliwki przekroić na pół. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty, doprawić do smaku bazylią i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, ułożyć plastry cukinii, oliwki oraz suszone pomidory. Tartę posypać serem feta i piec około 25 minut w temperaturze 180 C
Dodaj komentarz