Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g mąki,,
  • 150 g margaryny lub masła,,
  • 1 jajko,,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli.

Nadzienie

  • 200 g śmietany 18%,,
  • 2 jajka,,
  • 2 ząbki czosnku,,
  • pieprz do smaku,,
  • 5 dag sera żółtego,,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1/2 opakowania sera feta,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 10 suszonych pomidorów

Przygotowanie

Ciasto

1. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić ciastem formę do tarty, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut.



Nadzienie

Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na mniejsze części. Ser feta pokroić w grubą kostkę, cukinię w plastry, a oliwki przekroić na pół. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty, doprawić do smaku bazylią i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, ułożyć plastry cukinii, oliwki oraz suszone pomidory. Tartę posypać serem feta i piec około 25 minut w temperaturze 180 C



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.