Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami

Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami to oryginalne dane o wyrazistym smaku. Sprawdzi się jako propozycja na obiad, jak i kolację.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 100 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 100 ml jogurtu w typie greckim Mlekpol
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.



Krok 2

Śledzie opłucz, osusz i pokrój w paski. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulkę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor, następnie połącz z rybą.



Krok 3

Śmietankę połącz z jogurtem i jajkiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.



Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Włóż do naczynia ziemniaki, skrop oliwą z oliwek i zalej przygotowanym sosem. Ułóż na wierzchu plastry śledzia. Całość posyp tartą mozzarellą.



Krok 5

Piecz 45 minut. Przed podaniem posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.