Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami to oryginalne dane o wyrazistym smaku. Sprawdzi się jako propozycja na obiad jak i kolację.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Śledzie opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor, następnie łączymy z rybą.
Śmietankę Łaciatą łączymy z jogurtem i jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia ziemniaki, skrapiamy oliwą z oliwek i zalewamy przygotowanym sosem. Układamy na wierzchu plastry śledzia. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli.
Pieczemy 45 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Dodaj komentarz