Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami to oryginalne dane o wyrazistym smaku. Sprawdzi się jako propozycja na obiad, jak i kolację.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Śledzie opłucz, osusz i pokrój w paski. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulkę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor, następnie połącz z rybą.
Śmietankę połącz z jogurtem i jajkiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Włóż do naczynia ziemniaki, skrop oliwą z oliwek i zalej przygotowanym sosem. Ułóż na wierzchu plastry śledzia. Całość posyp tartą mozzarellą.
Piecz 45 minut. Przed podaniem posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz