Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami

Zapiekanka ze śledziem i ziemniakami to oryginalne dane o wyrazistym smaku. Sprawdzi się jako propozycja na obiad jak i kolację.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 Filetów śledziowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Śledzie opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor, następnie łączymy z rybą.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą łączymy z jogurtem i jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia ziemniaki, skrapiamy oliwą z oliwek i zalewamy przygotowanym sosem. Układamy na wierzchu plastry śledzia. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli.



Krok 5

Pieczemy 45 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.