Tarta idealna dla fanów wytrawnych smaków. Połączenie wołowiny oraz pieczarek smakuje rewelacyjnie. Tarta jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto. Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy go folią aluminiową obciążoną fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy. Następnie podsmażamy je na maśle. Pora kroimy drobno i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Chwilę smażymy i dodajemy mięso. Doprawiamy solą oraz dodajemy pieczarki. Smażymy całość, następnie odstawiamy na bok.
Mieszamy ze sobą śmietankę Łaciatą, jajka, mleko, gałkę muszkatołową, tymianek oraz połowę startego sera. Doprawiamy całość solą i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 180°C. Na podpieczone ciasto wykładamy mięso z porem i pieczarkami. Całość zalewamy masą z jajek i śmietanki Łaciatej. Posypujemy resztą startego sera i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Możemy udekorować listkami szpinaku.
Dodaj komentarz