Tarta z wołowiną i pieczarkami

Tarta idealna dla fanów wytrawnych smaków. Połączenie wołowiny oraz pieczarek smakuje rewelacyjnie. Tarta jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 pory
  • Oliwa
  • 2 jajka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • ¼ szklanki mleka Łaciate
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki twardego, startego sera

Dodatkowo:

  • 60 g fasoli suchej
  • liście szpinaku do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto. Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy go folią aluminiową obciążoną fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy. Następnie podsmażamy je na maśle. Pora kroimy drobno i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Chwilę smażymy i dodajemy mięso. Doprawiamy solą oraz dodajemy pieczarki. Smażymy całość, następnie odstawiamy na bok.



Krok 4

Mieszamy ze sobą śmietankę Łaciatą, jajka, mleko, gałkę muszkatołową, tymianek oraz połowę startego sera. Doprawiamy całość solą i mieszamy.



Krok 5

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 180°C. Na podpieczone ciasto wykładamy mięso z porem i pieczarkami. Całość zalewamy masą z jajek i śmietanki Łaciatej. Posypujemy resztą startego sera i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Możemy udekorować listkami szpinaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.