Polędwiczka wieprzowa na czerwono to smaczna potrawa. Danie szczególnie polecane miłośnikom mięsa wieprzowego. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Polędwiczki wieprzowe kroimy w paski długości ok. 12 cm i szerokości 4 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, drobno posiekany czosnek oraz przyprawę do mięsa.
Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą. Dodajemy pokrojoną na piórka cebulę. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Polędwiczki wieprzowe pieczemy przez 30 minut w piekarniku, polewając je marynatą, aby nie zeschły. Danie możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem możemy posypać sezamem.
Dodaj komentarz