Polędwiczka wieprzowa na czerwono

Polędwiczka wieprzowa na czerwono to smaczna potrawa. Danie szczególnie polecane miłośnikom mięsa wieprzowego. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe kroimy w paski długości ok. 12 cm i szerokości 4 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.



Krok 2

Dokładnie mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, drobno posiekany czosnek oraz przyprawę do mięsa.



Krok 3

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą. Dodajemy pokrojoną na piórka cebulę. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.



Krok 4

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Polędwiczki wieprzowe pieczemy przez 30 minut w piekarniku, polewając je marynatą, aby nie zeschły. Danie możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem możemy posypać sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.