Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso nakłuj ostrym nożem w kilku miejscach (dzięki temu, przyprawy wnikną głębiej).
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Połowę czosnku wymieszaj z majerankiem i szczyptą mielonego pieprzu i taką mieszanką natrzyj mięso. Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego resztę przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną w cienkie piórka cebulę i smaż na małym ogniu przez 2 minuty.
Następnie dodaj liście szpinaku, dopraw szczyptą mielonej gałki muszkatołowej oraz ok 0,5 łyżeczki soli. Zamieszaj i duś na małym ogniu przez 5 minut. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i wystudź.
Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na 30 minut na blacie kuchennym, aby się ogrzało.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż polędwiczkę na średnim ogniu przez 30 sekund z każdej strony. Dzięki podsmażeniu zamkną się pory mięsa, co sprawi, że zostanie zachowana odpowiednia soczystość, smak i aromat.
Podsmażoną polędwiczkę zdejmij z ognia i wystudź. Gdy przestygnie posmaruj ją równomiernie musztardą.
Rozłóż blat ciasta francuskiego, odetnij niewielki kawałek - możesz z niego zrobić drobne ozdoby, np wykrawając je foremką do ciasteczek. Na cieście rozłóż równomiernie podsmażony szpinak, tak aby pozostawić 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Na środek połóż podsmażone mięso, zawiń i zlep brzegi ciasta. Posmaruj ciasto żółtkiem i połóż na wierzchu wykrojone ozdobne kształty. Boki ciasta natnij lekko nożem w kilku miejscach, aby para wodna mogła swobodnie się ulotnić podczas pieczenia.
Polędwiczkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C (bez termoobiegu). Piecz przez 20 minut.
Gotową polędwiczkę odstaw do przestudzenia, dzięki temu soki z mięsa nie rozleją się a mięso zachowa więcej smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np duszonymi albo pieczonymi warzywami. Smacznego!
Dodaj komentarz