Pomarańczowa zupa warzywna

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 6 marchewek
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • garść łuskanego słonecznika
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • masło Łaciate
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Marchewkę, bataty i dynie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości warzyw - około 30 min.



Krok 2

W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć suchą soczewicę i chwilę przesmaż. Następnie zalej wodą i gotuj do miękkości. Pieczone warzywa dorzuć do garnka i zalej bulionem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy. Gotuj przez 30 min. Dopraw słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Ściągnij z ognia i zblenduj. Podawaj ze śmietanką Łaciatą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.