Pyszna i bardzo czekoladowa tarta z dodatkiem borówek amerykańskich i orzechów smakuje wyśmienicie. Jeśli uwielbiasz czekoladę ten deser jest dla Ciebie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, kakao oraz pokrojone masło. Miksujemy wszystko lub zagniatamy ciasto rękami. Dodajemy jajko i dalej zagniatamy, aż powstanie gładka kula. Lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wyklejamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika, czyli około 20 minut.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przygotowujemy krem. Czekoladę siekamy. W garnku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę Łaciatą, cukier puder oraz ekstrakt. Kiedy mieszanka prawie zacznie się gotować, zdejmujemy z gazu. Dodajemy czekoladę oraz masło. Zostawiamy na około 2 minuty, mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Na przestudzone ciasto wylewamy masę czekoladową. Odkładamy do zastygnięcia. Jak już masa zastygnie układamy na wierzch borówki. Orzechy możemy posiekać na mniejsze kawałki i również układamy je na wierzch ciasta.
Dodaj komentarz