Tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i borówkami

Pyszna i bardzo czekoladowa tarta z dodatkiem borówek amerykańskich i orzechów smakuje wyśmienicie. Jeśli uwielbiasz czekoladę ten deser jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 1 szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa:

  • 230 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 200 g borówek amerykańskich
  • garść ulubionych orzechów np. orzechów nerkowca, migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, kakao oraz pokrojone masło. Miksujemy wszystko lub zagniatamy ciasto rękami. Dodajemy jajko i dalej zagniatamy, aż powstanie gładka kula. Lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wyklejamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika, czyli około 20 minut.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.



Krok 4


Przygotowujemy krem. Czekoladę siekamy. W garnku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę Łaciatą, cukier puder oraz ekstrakt. Kiedy mieszanka prawie zacznie się gotować, zdejmujemy z gazu. Dodajemy czekoladę oraz masło. Zostawiamy na około 2 minuty, mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Krok 5

Na przestudzone ciasto wylewamy masę czekoladową. Odkładamy do zastygnięcia. Jak już masa zastygnie układamy na wierzch borówki. Orzechy możemy posiekać na mniejsze kawałki i również układamy je na wierzch ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.